Črevná chrípka

Črevná chrípka, známa tiež ako gastroenteritída, je akútny zápal tráviaceho ústrojenstva, ktorý postihuje žalúdok a tenké črevo. Môže byť vírusového alebo bakteriálneho pôvodu a je typická svojím krátkym priebehom, kedy spravidla trvá najviac tri dni. Inkubačná doba ochorenia sa pohybuje od niekoľkých hodín až po päť dní.

Črevná chrípka

Príčin, ktoré črevnú chrípku spôsobujú, je niekoľko. V prvom rade sa jedná o kontakt s infikovanou potravinou alebo nápojom, kedy napríklad jeme rovnakým príborom ako už chorá osoba, alebo pijeme sa rovnaké poháre. Ďalej sa jedná o nedostatočnú hygienu. Neumývame si dostatočne ruky (najmä po odchode z toalety alebo napríklad po pobyte v prostriedkoch hromadnej dopravy) a jeme zle umyté potraviny. Črevnú chrípku môže ďalej spustiť pokazené jedlo. Určité formy sa prenáša aj vzduchom.

Vzhľadom k podobnosti symptómov býva črevná chrípka často zamieňaná so salmonelózou, diétnou chybou, kedy napríklad zjeme dve navzájom sa netolerující potraviny, alebo otravou jedlom.

Príznaky črevnej chrípky

Základným príznakom je bolesť brucha a od toho sa odvíjajúce výskyt hnačiek a vracania. Nutkanie na záchod sa opakuje aj niekoľkokrát za sebou, stolica je riedka. Rovnako tak dochádza k častému zvracaniu. Objavuje sa zvýšená teplota, chorý je oslabený a dehydrovaný. Pridávajú sa aj ďalšie typické chrípkové symptómy ako bolesť kĺbov a svalov.

Liečba

Liečba črevnej chrípky sa odvíja od druhu nákazy. Ak sa jedná o vírusové ochorenie, mnohokrát postačí iba diéta. Tú dodržujeme nasledujúcim spôsobom: Prvý deň, kedy je priebeh choroby najzávažnejšie, sa jedlu vyhýbame úplne a iba dopĺňame tekutiny. Na druhý deň sa príznaky spravidla už zmierňujú a môžeme teda do jedálnička zaradiť suché pečivo, ryžu, dusenú mrkvu alebo sucháre a celozrnné výrobky. Ďalej sa postupne vraciame k bežnej strave a po prvých troch dňoch pridávame nemastná, príliš moc neupravená jedla, ktorá tráviaci trakt sa spamätáva z krízy po chorobe moc nezaťaží a nepodráždi.

U bakteriálneho pôvodu chrípky držíme tiež diétu a navyše podávame živočíšne uhlie a lieky na zmiernenie a neskôr úplné zastavenie hnačky, akými je napríklad Endiaron. U závažnejších stavov je potrebné nasadiť aj liečbu antibiotikami. Pre zlepšenie funkcie črevnej mikroflóry sa užívajú laktobacily. Keďže sa vracaním a hnačkami je z tela odvádzané tiež veľké množstvo tekutín, nezabúdame je dôkladne dopĺňať. Najvhodnejšie je studený čierny čaj alebo minerálna voda, ktoré pijeme po troškách. Pri vysokých teplotách znižujeme teplotu. Odporúča sa napríklad Paralen, ktorý toľko nedráždi sliznicu žalúdka.

Črevná chrípka spôsobuje závažné komplikácie u najmenších a starých ľudí. Hlavne u dojčiat je nutné privolať záchrannú službu, alebo ich do nemocnice čo najskôr dopraviť. Vzniknutá dehydratácia malé dieťa vážne ohrozuje na živote.

Prevencia

Základom je obmedziť kontakt s už infikovanými ľuďmi. Dodržiavame hygienické zásady, umývame sa po každej návšteve toalety, riziková sú tiež miesta s veľkou frekvenciou ľudí, možných chorých. Žijeme-li s infikovaným pod jednou strechu, po dobu jeho choroby s ním nezdieľame uteráky a osušky. Pred každou konzumáciou jedla si taky nezabúdame umyť ruky, pri varení pracujeme s riadne umytými surovinami. Presviedčame sa, že jedlo, ktoré sa chystáme zjesť, nie je pokazené alebo iným spôsobom závadné. Priebežne počas celého roka posilňujeme imunitu organizmu.

Autor: Simona Knotková
 


 

comments powered by Disqus