Hypovitaminóza
Jedná sa o znížený príjem určitého vitamínu. Prejavuje sa najrôznejšími poruchami organizmu a výskytom ochorení s tým spojených. Môže súvisieť s rôznymi diétami a diétnymi chybami, pri poruchách vstrebávania vitamínov tráviacim systémom, alkoholizmu, ale aj pri užívaní niektorých liekov. Niekedy môže dôjsť ešte k horšiemu stavu a tým je avitaminóza, čo je úplné chýbanie niektorého vitamínu.
Príčina
Najčastejšie sa jedná o nedostatočný prísun daného vitamínu v potrave. Ďalej sú to poruchy so vstrebávaním, trávením, defekty v zažívacom trakte, alebo poškodenie mikroflóry zažívacieho traktu.
Prehľad vitamínov a ich nedostatok
vit. B1 - TIAMÍN
- nedostatok sa prejavuje ako choroba tzv. Beri-beri, ktorej príznaky sú vyčerpanosť, strata chuti do jedla, úbytok svalovej hmoty, depresia, zmätenosť, podieľa sa aj na anémii (chudokrvnosť)
- zdroj: kvasnice, pečeň, nelúpanej obilniny, strukoviny, zelenina, vajcia, mlieko, orechy, rybie mäso
vit. B2 – RIBOFLAVÍN
- nedostatok sa prejavuje zápalmi kútikov úst a očných viečok
- zdroj: kvasnice, pečeň, strukoviny, vajcia, mlieko, mliečne výrobky (najmä. tvaroh), orechy, rybie mäso
vit. B3 - NIACÍN (kyselina nikotínová)
- hypovitaminóza sa prejavuje ako pelagra - ochorenie kože, ktoré je však zriedkavé
- zdroj: kvasnice, mäso, pečeň, tuniak, semená slnečnice, strukoviny, vajcia, mlieko, orechy, rybie mäso, brokolica, mrkva
vit. B5 - KYS. PANTOTÉNOVÁ
- hypovitaminóza spôsobuje psychické a nervové poruchy, svalovú slabosť a kŕče
- zdroj: kvasnice, pečeň, celozrnné pečivo, strukoviny, zelenina, vajcia, mlieko, orechy, rybie mäso
vit. B6 - PYRIDOXÍN
- nedostatok sa prejavuje neuromuskulárnym dráždením (trhania viečok, kŕče), zábudlivosť, hypovitaminóza je však vzácna
- zdroj: kvasnice, pečeň, strukoviny, vajcia, mlieko, orechy, rybie mäso, bravčové mäso, banány, zemiaky, kel
vit. C - KYS. ASKORBOVÁ
- nedostatok spôsobuje krvácanie ďasien, vypadávanie vlasov, skorbut
- zdroj: kapusta, paradajky, zemiaky, citrusy, kiwi, šípky, rakytník, brokolica, jahody, čierne ríbezle, karfiol, brusnice
vit. D - KALCIFEROL
- hypovitaminóza v detstve sa prejavuje ako rachitis - krivica, v dospelosti ako osteomalácia - mäknutie kostí
- zdroj: vnútornosti, rybí tuk, vaječný žĺtok, maslo, mlieko
vit. E - TOKOFEROL
- hypovitaminóza je vzácna
- zdroj: olej z pšeničných klíčkov, maslo, mäso, orechy, vaječný žĺtok, mlieko, oleje, cereálie, semená
vit. F
- ako vitamín F sa niekedy uvádzajú esenciálne mastné kyseliny (angl. fatty acids)
- esenciálne mastné kyseliny si ľudské telo nevie samo syntetizovať, je odkázané iba na príjem z potravy, sú to kys. arachidonová, linolová a linolenová
- nedostatok sa prejavuje kožnými problémami a u detí poruchou rastu
- zdrojom sú rastlinné oleje
vit. H - BIOTÍN
- hypovitaminóza je vzácna, prejavuje sa zmenami na koži, vypadávaním vlasov, poruchami menštruačného cyklu a nechutenstvom
- zdroj: vaječný žĺtok, kapusta, hovädzie, bravčové a baranie mäso
vit. K
- nedostatok vit. K môže spôsobiť poruchy krvnej zrážanlivosti - modriny, krvácanie z nosa a ďasien, krv v moči a stolici, krvácanie z rán a silné menštruačné krvácanie
- zdroj: kučeravý kel, ovocie, orechy, mlieko, kapusta, karfiol, špenát
Liečba
Liečba hypovitaminózy je veľmi jednoduchá. Spočíva v doplnení daného vitamínu. Najlepšie forma je vždy tá pre telo prirodzená, teda pomocou potravín, v ktorých sa vitamín vyskytuje. Nie vždy je však možné požadovaného množstva dosiahnuť pomocou potravín, a preto je niekedy potrebné siahnuť aj po syntetických preparátoch s obsahom potrebného vitamínu.
Autor: Adéla Šedová