Starostlivosť o jazvy
Boli ste na operácii a máte škaredú nevzhľadnú jazvu, ktorá je viditeľná? Chceli by ste s ňou niečo robiť, ale nemáte čas ani peniaze na drahé procedúry či dokonca laserové odstránenie? Pre vás všetkých máme zaujímavé rady, ktoré vás môžu zbaviť nevzhľadných jaziev, a vytvoriť tak dokonalú pokožku.
Masírovanie je základ
Lekári vám odporučí, že by ste si mali jazvu masírovať a zaobstarať si nejaké krémy. V zásade platí to, že nie je dôležité čím mažete a masírujete, ale výdrž a pravidelnosť! Najlepším pomocníkom pre boj s nevzhľadnými a vystúpenými jazvami je obyčajné bravčová masť. Ďalej je dobrým pomocníkom nechtíková masť a všetky bylinkové masti, ktoré si buď kúpite alebo vytvoríte doma.
Hovoríte si, že vaši jazvu máte už dlhšiu dobu? Jazva je červená a napuchnutá predovšetkým v lete? Jazva pracuje mnoho mesiacov a odborníci sa zhodujú na tom, že až 2 roky od operácie či vzniku jazvy, je možné s ňou pracovať. Neváhajte teda a snažte sa jazvu masírovať, aj keď máte pol roka po zákroku.
Nie je dôležité čím, ale ako! Nemusíte mazať každý deň, stačí 3-4 krát do týždňa. Nemusíte mazať ani desiatky minút, stačí si chvíľku pohrať s povrchom, jazvu naťahovať, stláčať a rôzne tvarovať tak, aby začala pracovať a strácať sa.
Domáci bylinková masť
Nie je nič jednoduchšie, než si vytvoriť domácu bylinkovú masť, ktorá bude prírodná a veľmi účinná. Záleží len na vás akú bylinku použijete a či máte radšej mix či len jednu.
V tomto prípade je termín menej znamená viac na mieste. Nepotrebujete špeciálne oleje, krémy ani tinktúry.
Príprava je veľmi jednoduchá, budete potrebovať len dve suroviny:
- bravčová masť
- bylinky (nechtík, harmanček, žihľava, zádušník, zlatobyľ, konope)
Bylinky, ktoré chcete použiť, dajte do hrnčeka s vriacou vodou a nechajte vylúhovať niekoľko minút, sceďte a nechajte odstáť. Bravčovú masť si dajte do mištičky, ktorú dáte do mikrovlnky a masť rozohrejete. Potom zmiešajte s bylinnou zmesou a poriadne premiešajte. Bravčovej masti by malo byť vždy viac ako byliniek. Nemusíte sa báť, aj keď máte v masti kúsky byliniek nič sa nedeje. Dajte do chladničky a po stuhnutí môžete veselo používať.
Autor: Lucie Kliková, DiS.