Vápnik
Vápnik (kalcium) je základnou súčasťou kostí a zubov. Ide tiež o prostriedok, ktorý je potrebný pre mnoho telesných funkcií. Malé množstvo vápnika sa nachádza v krvnej plazme a je nápomocný pri prestupe živín membránami buniek.
Mimo to hrá vápnik dôležitú úlohu pri tvorbe hormónov a enzýmov, ktoré regulujú metabolizmus a trávenie. Je taktiež nevyhnutný na zabezpečenie krvnej zrážanlivosti, k prenosu medzi nervovými bunkami, k normálnej činnosti svalov a hojeniu rán. Vápnik teda patrí k prvkom, ktoré sú potrebné pre všetky živé organizmy, a preto sa tiež označuje ako biogénny - živototvorný. Tvorí približne 1,5% celkovej hmotnosti ľudského tela, a 99% jeho množstva je uložené v zuboch a kostiach.
Nedostatok vápnika
Tiež vápnik, rovnako ako ostatné živiny je potrebné organizmu pravidelne dodávať. Nedostatok vápnika môže byť spôsobený nedostatočným príjmom v potrave a zlým vstrebávaním už prijatého vápnika.
Akútny deficit vápnika sa môže prejaviť kŕčmi a samovoľnou kontrakcií svalov, pretože zvyšuje nervosvalovú dráždivosť. Dlhodobo je ale pomer medzi vápnikom v kostiach a v ostatných častiach organizmu stály, čo znamená, že ak dôjde k poklesu množstva vápnika v krvi, tak hormóny prištítnych teliesok, ktoré kontrolujú hladinu vápnika a fosforu, vydajú pokyn kostiam, uvoľniť určitú časť svojich zásob vápnika do krvi.
Uvoľňovanie vápnika zo zubov a kostí vedie k zhoršeniu ich kvality. Nedostatok vápnika v detskom veku spôsobuje oneskorenie rastu a celkového vývoja dieťaťa, a dokonca môže skončiť aj deformáciou kostí (krivica), ktorá je u nás v súčasnej dobe našťastie vzácna. Avšak o to častejšie sa stretávame s následkami úbytku vápnika v kostiach u dospelých osôb. Jeho prejavom je krehnutie a rednutie kostí, ktoré spôsobujú vznik osteoporózy a zlomenín.
Príčiny zlého vstrebávanie vápnika
Prečo má niekto nedostatok vápnika, aj napriek tomu, že konzumuje potraviny, v ktorých je tento minerál obsiahnutý? K ideálnemu vstrebávanie treba aj príjem horčíka a absolútne nevyhnutný je vitamín D, bez ktorého sa vápnik neukladá. Z tohto dôvodu môžu byť nedostatkom vápnika ohrození ľudia, ktorí nejedia potraviny s obsahom vitamínu D, ktorí sa takmer vôbec nedostanú na slnko, a ani tento vitamín neužívajú vo forme potravinových doplnkov. Vstrebávanie vápnika znižuje alkohol, fajčenie a pitie veľkého množstva kávy (avšak ide naozaj o extrémne dávky, čo je viac ako 1 liter denne).
Pravidelný príjem zdrojov vápnika, vitamínu D, horčíka je potrebný po celý život. Pre kvalitu zubov a kostí je úplne zásadné dodržiavanie týchto zásad v období telesného rastu, u tehotných žien a pri dojčení a tiež u starších osôb. K vyplavovaniu vápnika prispievajú tiež hormonálne zmeny, a to predovšetkým útlm tvorby estrogénu u žien a činnosti vaječníkov, o niečo menej markantné je znižovanie množstva testosterónu u mužov.
Dlhotrvajúci nedostatok vápnika:
- katastrofálny stav kostí a zubov,
- svalové kŕče,
- možný vznik roztrúsenej sklerózy
- uvoľňovanie zubov (paradentóza)
- v starobe pokles automatické pripojiteľnosti vápnika
Pripojiteľnosť vápnika
Vápnik sa nedokáže dobre vstrebávať bez dostatočného množstva horčíka. Pre vstavanie vápnika do kostí potrebuje telo mať aj dostatok vitamínu D, ktorý si telo vytvára vplyvom slnečného žiarenia.
Účinky vápnika v našom tele:
- podporuje činnosť všetkých svalov vrátane srdcového
- podporuje nervovú činnosť
- udržuje zdravé a silné kosti a zuby
- prevencia ale tiež liečba úbytku kostnej hmoty a osteoporózy
- zmierňuje poruchy trávenia
- znižuje krvný tlak
Vápnik sa rád druží - viete prečo?
Vápnik sa do tela nevstrebáva dobre, a preto musí byť sprevádzaný horčíkom a zinkom. Existujú ale aj veci, ktoré sú pre neho nevhodné, napr. nadmerný príjem sladkostí. Tie totiž zakyselují organizmus, ktorý k svojej rovnováhe používa okrem iného práve kalcium. Odporúčaná denná dávka vápnika činí 800 mg. Vyššia potreba je u detí, mladistvých, tehotných žien alebo starých ľudí.
Kde vápnik hľadať?
Vápnik možno nájsť v rade potravín, z ktorých má najvyšší obsah mak, parmezán, morské riasy, chia semienka, tučné morské ryby, ktoré obsahujú ešte zdraviu prospešné omega 3 kyseliny, ďalej sú to strukoviny, orechy, kel, karfiol alebo brokolica. Ide teda o potraviny, ktoré sú prospešné všeobecne, a ktoré majú tiež určité množstvo ďalších prospešných látok. Ak v jedálničku chýba, môže dôjsť k nedostačujúcemu príjmu vápnika, ktorý vyrieši doplnky stravy.
Autor: Lenka Klabochová