Vitamín A

Vitamín A (axeroftol) sa radí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Jedná sa o sadu látok, z ktorých je najdôležitejšia retinol, čiže vitamín A1 a karotén - provitamín A. Vitamín A tiež existuje ešte v jednej forme, a to ako vitamín A2 (3-dehydroretin).

Retinol sa vyskytuje iba v potravinách živočíšneho pôvodu a je tiež najviac aktívny. Karotény, ako napríklad beta-karotén sú obsiahnuté najmä v zelenine a ovocí. Oproti retinolu však dosahujú o polovicu menšie účinnosti. Najlepšie pôsobí vitamín A spolu s vitamínmi B, C, D a E. Pozitívny vplyv navstřebávání vitamínu A majú minerálne látky fosfor, vápnik, selén a zinok. Vitamín A vzniká z provitamínu A, teda hlavne z beta-karoténu.

Význam vitamínu A

Vitamín A je nevyhnutný pre tvorbu rodopsínu, čo je zrakový pigment používaný za slabého osvetlenia, a preto vedie jeho nedostatok k šeroslepote. Vitamín A je tiež významným antioxidantom. Tiež je nutný pre vývoj epitélií, a pri jeho nedostatku dochádza k rohovateniu buniek (xeróza).

Vitamín A pozitívne ovplyvňuje naše zdravie. Zlepšuje predovšetkým videnie za šera a napomáha u liečení očných ťažkostí, prispieva k rastu a k správnemu vývoju kostí i slizníc. Beta-karotén je dôležitý antioxidant, pretože v ľudskom tele obmedzuje pôsobenie voľných radikálov, ktoré majú značný podiel na starnutie organizmu a ich účinky sa spájajú s nežiaducimi zmenami v štruktúrach buniek.

Vitamín A tiež pozitívne pôsobí na imunitný systém, čím skracuje trvanie chorôb. Ďalej udržuje zdravé vlasy, kožu a zuby. Vitamín A sa dá používať na najrôznejšie kožné ťažkosti (starecké škvrny, akné, jazvy), významne napomáha reprodukčnom funkciám, zvyšuje potenciu a zabezpečuje zdravý pohlavný vývoj. Dôležitú úlohu hrá tiež pri liečbe chorôb dýchacích ciest a pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy.

Zdroje vitamínu A

Vitamín A obsahujú živočíšne tkanivá, a to najmä pečeň, kde jeho ukladanie podporuje prítomnosť vitamínu E. Je obsiahnutý tiež v rybom tuku, kde sa nachádza spoločne s vitamínom D. Medzi ďalšie dôležité prírodné zdroje patria tiež tučné ryby, ako napr. Treska, ďalej plnotučné mliečne výrobky a vajcia.

Provitamínom vitamínu A je beta-karotén, ktorý sa vyskytuje hlavne v tmavozelenom a žltooranžovom ovocí a zelenine. Tými sú napríklad slivky, marhule, ananás, mrkvu, broskyne, zelerová a petržlenová vňať, paprika, paradajky, kôpor, špenát, kôpor.

Ak sú v bežnom jedálničku rôzne druhy potravín, ktoré majú vysoký obsah vitamínu A, ako sú predovšetkým mliečne výrobky a vyššie uvedené druhy zeleniny aj ovocia, nie je nutné vitamín A nijako dopĺňať, ani sa báť možného predávkovania. V určitých prípadoch je dobré užívať vitamín A v podobe potravinových doplnkov (kapsuly, kapsuly, olejové kvapky) a liekov. K týmto prípadom môže dôjsť napr. Pri dlhodobom užívaní liekov na zníženie hladiny cholesterolu, kedy dochádza k poklesu absorpcie vitamínu A.

Nedostatok vitamínu A

Prejavom nedostatku vitamínu A sú predovšetkým poruchy videnia, vysychanie slizníc, atrofia potných žliaz, hnačky, poruchy tvorby a rastu kostí. Ďalej spôsobuje nedostatok vitamínu A šeroslepota, sklony k zápalu očných spojiviek, šupinatenie a rohovatenia kože, poškodenie sietnice očí, pokles pohlavnej aktivity, zabrzdenie pohlavného vývoja, zníženie imunity a potencie, sklony k zápalom a niektoré ďalšie poruchy.

Zásoba vitamínu A vystačí bežne aj niekoľko mesiacov, a preto stanovenie výšky jeho obsahu z krvi nie je vždy vhodným indikátorom. Ak sa však jeho nedostatok preukáže, napríklad pri niektorých dlhotrvajúcich infekčných chorôb, pri hnačkách, pri pomalom hojení zlomenín a rán, pri dlhotrvajúcom strese, pri niektorých kožných chorôb, potom je dobré doplniť ho niektorým z prípravkov s obsahom vitamínu A.

Dávkovanie

Odporúčaná denná dávka je 0,8 mg / deň alebo 4,8 mg beta-karoténu v pomere 1: 6. Počas dlhodobého užívania sú potrebné pravidelné prestávky. Užívanie vitamínu v tehotenstve je potrebné konzultovať s lekárom, ale všeobecne sa neodporúča, pretože môže poškodiť nervový systém plodu. Provitamín A (betakarotén) by nemal mať žiadne vedľajšie účinky. Diabetes spôsobuje ťažkosti ťažkosti pri premene beta-karoténu na vitamín A. Pre choroby srdca sa odporúča užívať ho vo forme prášku, alebo sirupov zvyčajne trikrát denne.

Predávkovanie

Vitamín A patrí medzi málo vitamínov, ktoré môžu vyvolať hypervitaminózu, čo je ochorenie z prebytku vitamínu. Je ukladaný v pečeni a následkom toho môže predávkovanie spôsobiť vznik osteoporózy a otravu. Nadbytok vitamínu A vo 4.až 9. týždni tehotenstva môže tiež príčinou rázštepov.

Riziká spojené s predávkovaním vitamínu A

Oveľa bezpečnejšie je užívanie betakaroténu, pretože je z tohto hľadiska oveľa bezpečnejšie. Toxické pôsobenie vitamínu A sa prejavuje už pri jednorazovom užití potravín s vysokým obsahom vitamínu A, alebo pri liekovej forme vo veľmi vysokej dávke, a taktiež pri dlhodobom príjme vysokých dávok bez odporúčanej pauzy (2 až 7 dní prestávky).

Nebezpečné je tiež to, keď nadbytok vitamínu A užívajú tehotné ženy, pretože môže dôjsť k poškodeniu plodu, neprimerane sa zväčšuje riziko vývojových chýb.

Autor: Lenka Klabochová

Mohlo by vás tiež zaujímať