Vitamín K

Vitamín K patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Jeho názov "K" sa odvodilo z nemeckého slova "Koagulation", čiže od priebehu zrážania krvi. Vitamín K je potrebný pre funkciu niekoľkých proteínov, ktoré sa podieľajú na zrážaní krvi, a tiež pri procese rastu buniek, mineralizácie kostí a metabolizmu proteínov cievnych stien.

Vitamíny skupiny K

Existujú tri rôzne druhy vitamínu K. Vitamíny skupiny K - K1, K2 a K3 patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Ich hlavná úloha je dohliadať na zrážanlivosť krvi (vitamín K1), bdieť nad činnosťou pečene a napomáhať vstrebávaniu vápnika. Inak povedané, vitamín K obmedzuje a reguluje nadmerné krvácanie, či už vnútorné krvácanie, krvácanie z nosa alebo napr. silné krvácanie pri menštruácii. Má tiež významný podiel na kvalite pevnosti a vývoja kostí. Okrem toho chráni obličky - zabraňuje totiž ukladaniu "zlého" cholesterolu, ktorého hladina by stále mala zostávať nízka.

Kde nájdeme vitamín K?

Ako vidíte, tak vitamíny skupiny K toho dokážu skutočne veľa a preto by sme mali dbať na jeho dostatok v našom organizme. Zdrojom vitamínov K je tenké črevo, kde sa tvoria baktériami osidlujícími práve tenké črevo. A pretože veľké množstvo ľudí má problémy so črevom a jeho mikroflórou, nie je divu, že mnoho ľudí bude mať súčasne problémy s tvorbou a vstrebávaním vitamínu K. Ak nám chýba, je potrebné dodávať ho do tela umelou cestou. U nás možno v niektorých výživových doplnkoch získať vitamíny K1 a K2 tiež bez lekárskeho predpisu. Odlišnosť medzi vitamíny K1 a K2 je ich použitie v organizme a vo vstrebávaniu. Vitamínu K1 sa dostane do krvného obehu 5 - 15% úžitkového množstva, a u vitamínu K2 je to 95 - 100%.

Ďalšie prírodné zdroje

Bohatým zdrojom vitamínu K je aj listová zelenina, karfiol, strukoviny, brokolica alebo kel (predovšetkým K1).

Bohatý obsah vitamínu K2 sa nachádza v kvasené zelenine, kyslých mliečnych výrobkoch, zrejúcich syroch, kyslej kapuste a v kvalitných, kvalitných živočíšnych tukoch (najmä od farmárov). Jeho dostatok je tiež v mäse a vo vajciach. Bokom by nemaly zostávať ani paradajky, mrkva, rastlinné oleje a zemiaky.

Keď nám "Káčko" chýba

Ničiteľom vitamínu K sú antibiotiká. Ak je užívate príliš často, alebo je antibiotická kúra dlhotrvajúce, nechajte si hladinu vitamínu K v krvi skontrolovať a prípadne ho doplňte vhodnými preparáty. Ťažkosti s hladinou vitamínu K mávajú osoby s črevnými a metabolickými poruchami, s poruchami funkcie pečene, ale aj ľudia, ktorých strava má nízky obsah zdraviu prospešných tukov. Vyhnúť by sme sa mali prílišnej konzumácii alkoholu a nepreháňať to s dodávaním vitamínu krásy, teda vitamínu E, nemal by byť nadbytočný.

Že vám vitamín K schádza, spoznáte trebárs podľa problémov so zrážaním krvi (silná menštruácia, časté krvácanie z nosa, modriny) alebo podľa rôznych metabolických porúch, kedy k najčastejším patrí pečeňovej komplikácie a črevné ťažkosti.

Veľkým problémom, ktorý sa objavuje pri nedostatku vitamínu K, je blokácia osteokalcínu, čo je bielkovina pomáhajúci ukladanie vápnika v kostiach. Ak prestane byť aktívny, začínajú kosti časom rednúť a hrozí im časté zlomeniny a vznik osteoporózy.

Nadbytok vitamínu K

Nadbytok vitamínu K je vzácny, ak ale k nemu dôjde, prejaví sa obvykle návaly horúčavy, horúčkami, alebo naopak potením, zimnicou, potením a nechutenstvom.

Ako najlepšie využiť vitamín K

Vitamín K je, ako už vieme, rozpustný v tukoch, a teda v tukoch ho tiež nájdeme. Oveľa viac je ho v živočíšnych tukoch ako v rastlinných. Mlieko aj tuky musie byť ale kvalitné! Tento vitamín je odolný proti vlhkosti a varu, ale nemal by byť po dlhú dobu vystavený slnečnému žiareniu.

Autor: Lenka Klabochová

Mohlo by vás tiež zaujímať