Zdravé vianočné pečivo
Kto by nemiloval vianočné pečivo. Je sladučké, voňavé a úžasne chutí. Sú však ľudia, ktorí si také sladučké cukroví nemôžu dovoliť. Niektorí z nás sú alergickí na lepok a niektorí trpí cukrovkou. Či tak alebo tak, určite vás zaujíma, kde nájsť alternatívne riešenie. Poďme sa teda pozrieť, ako si pripraviť zdravé vianočné pečivo, ktoré je chutné a hlavne zdravé.
Sezamové placky
Ingrediencie: Na prípravu sezamových placiek budete potrebovať 100 gramov sezamových semienok a 50 gramov medu. Ak si chcete placiek pripraviť viac, môžete samozrejme dávku násobiť.
Postup: V prvom rade si na suchej a nepriľnavé panvici opražte sezamové semienka. Akonáhle začnú semienka príjemne voňať, spoznáte, že sú hotové. Medzitým si pripravte hrniec, pridajte do neho med a nechajte ho skaramelizovať. Do skaramelizovaného medu prisypte opražené sezamové semienka a zmes nalejte na plech. Nechajte vychladnúť a nožom nakrájajte na malé štvorčeky, obdĺžničky či trojuholníčky.
Tip: Ak chcete sezamové placky dozdobiť alebo zvláčniť, vyskúšajte biely jogurt alebo smotanu, v ktorej budete placky namáčať.
Linecké z pohánkovej múky
Ingrediencie: 210 gramov pohánkovej múky, 140 gramov masla, 70 gramov trstinového cukru, 2 žĺtky, štipka vanilkového prášku, kôra z citróna a marmeláda na zlepovanie.
Postup: Do sklenenej misky dajte maslo. Maslo utrite so žĺtkami a pridajte trstinový cukor, vanilkový prášok a nastrúhajte kôru z citróna. Pridajte pohánkovú múku a vypracujte hladké cesto. Po Uhnetené cesta je nechajte na niekoľko hodín uležať (najlepšie cez noc do druhého dňa v chladničke). Po odležaní rozvaľkajte cesto na vrstvu silnú 2 milimetre a začnite vykrajovať tvary. Medzitým si môžete dať predhriať rúru na 150 stupňov a plech s lineckého do nej vložiť. Cukroví upečte do zlatista a po upečení zlepujte marmeládou.
Maková očká
Ingrediencie: 85 gramov namletého maku (obsahuje veľké množstvo vápnika), 200 gramov celozrnnej hladkej špaldovej múky, 130 gramov masla, 2 vajíčka, 4 polievkové lyžice medu a štipku soli (pridať môžete aj mandle, sušené čerešne či višne)
Postup: Na začiatku si pripravte mak, múku, zmäknuté maslo, vajíčka, med a štipku soli a z uvedených surovín začnite vypracovávať cesto. Hladké cesto nechajte na tridsať minút odležať a potom z neho začnite tvarovať očká či guľôčky. Tie skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Následne guľôčky nakrojte tak, aby vám vznikol priestor pre mandľu alebo sušené ovocie. Až budete mať všetko pripravené, vložte plech do vopred vyhriatej rúry a pečte na 180 stupňoch po dobu 13 minút.
Vianočka zo špaldy
Ingrediencie: 500 gramov jemne mletej špaldovej múky, 150 gramov trstinového cukru, 100 gramov masla, 250 mililitrov mlieka, 1 vajce, 1 žĺtok, 20 gramov droždia, mak a soľ.
Postup: do sklenenej misky si nasypeme múku, maslo nahriate na izbovú teplotu, vajcia, vykytuj kvások a soľ. Kvások pripravte z droždia, z trochu cukru a vlažného mlieka. Cesto nechajte v teple vykysnúť a potom ich rozdeľte na tri časti. Každú z časti uváľajte do valčeka a z týchto troch valčekov upleťte vrkoč. Vrkoč potrite žĺtkom a posypte makom. Pripravenú vianočku vložte do predhriatej rúry.
Pomarančové sušienky
Ingrediencie: 100 gramov špaldovej múky, 35 gramov karobu, 50 gramov zmäknutého masla, 4 veľké lyžice ryžového sirupu, 2 vajcia, 1 lyžica prášku do pečiva, 4 lyžice pomarančovej šťavy a práškový cukor na obalenie sušienok
Postup: V prvom rade preosejte múku, karob a prášok do pečiva cez sitko do misky a pridajte k nim rozšľahané vajíčka, ryžový sirup, zmäknuté maslo a pomarančovú šťavu. Zo surovín v miske vypracujte cesto tak, aby bolo lepivé. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 2 hodiny odstáť do chladničky. Medzitým si prichystajte plech a vyložte ho papierom na pečenie. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov. Taktiež si medzitým môžete preosiať práškový cukor, ktorý budete potrebovať k obalenie sušienok.
Odstáte cesto naberáme kávovou lyžičkou, obalíme ho v práškovom cukre a následne ich kladieme na papier na pečenie. Medzi sušienkami nechajte veľký rozostup a dajte ich piecť na 10 minút do vopred vyhriatej rúry. Po upečení a vytiahnutí z rúry nechajte sušienky na chvíľku vychladnúť a následne môžete konzumovať.
Medové perníčky z ražnej múky
Ingrediencie: 76 dkg ražnej celozrnnej múky, 30 dkg trstinového cukru, 4 vajcia, 5 dkg masla, 4 lyžice medu, 1 lyžica sódy bikarbóny, 1 perníkové korenie a citrónová kôra.
Postup: Všetky suroviny zmiešajte na doske a vypracujte do vláčneho cesta. Cesto následne vyvaľkajte a vykrájajte z neho malé medovníčky. Perníčky naskladajte na papierom na pečenie vyložený plech a vložte do vopred vyhriatej rúry. Medovníčky pečieme do zlatista.
Ovsené guľky
Ingrediencie: 150 gramov ovsených vločiek, 150 gramov masla, 100 gramov trstinového cukru, 3 lyžice karobu alebo kakaa a 1 vanilkový cukor
Postup: Všetky ingrediencie vložte do misky, zmiešajte ich a vypracujte hmotu, z ktorej sa budú dať vypracovávať guličky. Vypracované guličku obaľte kokosom alebo v sezamových zrníčkách, v mletých vlašských orechoch či iné podobné surovine. Guličky nechajte následne vychladnúť, teda stuhnúť.
Tip: Pre ozvláštnenie chuti môžete do cesta pridať hrozienka.
Tvarohové pečivo s marmeládou
Ingrediencie: 250 gramov hladkej múky, 250 gramov mäkkého tvarohu, 250 gramov masla, 1 žĺtok, soľ a marmeláda na ozdobu
Postup: Pripravte si všetky suroviny, zmiešajte ich a vypracujte z nich cesto. Cesto potom vyvaľkajte na placku a v placke vykrájajte tvary, ktoré naskladáte na plech s papierom na pečenie. Plech vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte doružova. Akonáhle dopečieme, nechajte pečivo vychladnúť a zlepujte marmeládou.
Autor: Lenka Klabochová