Reuma

Týka sa časti tela

Pod označením reuma sa skrývajú reumatické choroby, ktoré postihujú našu pohybovú sústavu. Jedná sa o rad ťažkostí sa svaly a kĺby. Medzi najznámejšie patrí reumatoidná artritída, osteoporóza a dnová artritída.

Reumatické choroby môžu vznikať z mnohých príčin. Môže sa jednať o následky infekčného ochorenia alebo poruchy obranného systému. Fyzická zranenia, dedičné predispozície alebo iné choroby vám od reumu určite nepomôžu. Bohužiaľ ani v dnešnej dobe nie je možné všetky tieto choroby liečiť. Za určitých podmienok sa dá hovoriť o ich spomalenie, ale ani to nie je vždy zaručené, pretože u veľkej časti takých ochorení nie sú všetky príčiny doteraz známe.

Hoci je reumatických chorôb veľa, majú spoločný alebo veľmi podobný priebeh. Jeden z prvých príznakov je začínajúcich tuhosť svalov. Podobne je tomu aj u kĺbov. O nejakú dobu neskôr je zvyšujúci sa tuhosť sprevádzaná bolesťou, ktorá má zvyšujúcu sa tendenciu. Najčastejšie sa tieto problémy objavujú ráno pred pretiahnutím končatín. U dlhodobejších stavov prichádza počas dňa, potom po malej námahe a v konečnom štádiu sa bolesť ozýva aj v kľudovom stave. Ohybnosť sa tiež zhoršuje. U neliečených ( a niekedy i liečených ) prípadov môže dôjsť až k úplnému stuhnutiu.

Reumatické ťažkosti sa vyznačujú svojím dlhodobým trvaním. Prvých niekoľko rokov sa môže jednať len o mierne stavy, ktoré nakoniec vypuknú v ďalšej štádia. Viac ohrozenou skupinou sú ťažko pracujúci ľudia, ktorí svoj ​​pohybový aparát často prepínajú. Preto je nanajvýš nutné navštíviť lekára ak dlhšiu dobu pocítite zmenu vašej pohybovej sústavy. Aj menšie nepríjemnosti je vhodné dlhodobo sledovať a tým čo najviac minimalizovať neskoršie nálezy.

Spôsobov liečby reumatických problémov je veľa. Špecialista po dôkladnom vyšetrení zvolí ten najlepší, ale je tiež na vás, aby ste novo vzniknutej situácii prispôsobili váš životný poriadok. Niektoré druhy liečby vyžadujú dodržiavanie diét. Zásady správnej životosprávy môžu byť doplnené mnohými odporúčaniami, zvlášť čo sa týka konzumácie mäsa a mäsových výrobkov.

Autor: Lenka Klabochová

Mohlo by vás tiež zaujímať