Horný tráviaci trakt
Anatómia
V hornej časti tráviaceho traktu prebieha hlavne mechanické spracovanie potravy spojené s jej natrávením. Vstrebávanie živín je minimálna.
Spomínané procesy začínajú už v ústnej dutine, kde zuby žuvaním mechanicky mělní potravu. Na toto sú prispôsobené hlavne stoličky. Rozdrobovanie potrava sa zmiešava so slinami a slinné amylázou - tráviacim enzýmom štiepiacim sacharidy / cukry, tak, aby vzniklo ľahko spolknutelné vlhké sústo, ktoré sa dostáva cez hltan do pažeráka.
Tento trubicovitý, v hrudnej dutine umiestnený 30-40 cm dlhý orgán pomocou peristaltických sťahov dopraví prehltnuté sústo do žalúdka. V pažeráka teda nedochádza k žiadnemu trávenie potravy, je len transportným orgánom.
V žalúdku dochádza k ďalšiemu mechanickému spracovaniu, miešania tráveniny so žalúdočnými šťavami a enzýmy. Pokračuje trávenie sacharidov, a navyše dochádza aj k štiepeniu bielkovín / proteínov. Na tomto procese sa podieľa enzým pepsín, chymozín a tiež nízke pH 1,5. pH je takto nízke vďaka kyseline chlorovodíkovej (soľnej, HCl). Menej sú v žalúdku trávené lipidy / tuky pomocou lipázy. Trávenina je peristaltickým pohybmi posúvaná smerom k pylorickému zvieraču, odkiaľ sa potrava posúva do duodéna /dvanástnika /. Žalúdok je schopný pojať cca 1-2 litre potravy a tekutina preteká žalúdkom priamo do dvanástnika.
Do podkovovito prehnutého duodena neústi len žalúdok, ale aj vývodné cesty slinivkové a žlčové. Kyslá trávenina zo žalúdka je vďaka nim neutralizovaný a ďalej trávené. Pokračuje sacharidov, intenzívne sa štiepi bielkoviny a tuky, na tomto sa podieľa hlavne enzýmy trypsín, chymotripsin, lipáza, amyláza a žlčové kyseliny. V duodene navyše dochádza k vstrebávaniu malého množstva živín, napr. Železa a niektorých liekov.
Autor: Lenka Klabochová