Salmonelóza

Salmonelózy sú u nás jedným z najčastejších hnačkových ochorení. Existuje mnoho sérotypov salmonely, salmonelózu však zväčša spôsobujú tieto - Salmonella enteritidis a S. typhimurium. Jedná sa o zoonózy, tj. Choroby, ktoré sa prenášajú zo zvierat na ľudí.

Prenos

Zdrojmi výskyte salmonel nákazy bývajú živočíšne produkty, ktoré nie sú dostatočne tepelne opracované. Jedná sa o vajcia az nich vyroboť potraviny ako nátierky, majonéza, hydinové mäso, ale aj salámy, sekaná, údené mäso ai. Salmonely sa neničia nízkymi teplotami.

Prenos sa tiež deje znečistenými rukami. Bacilonosič môže byť aj chorý človek, pretože sa salmonely vylučujú spoločne so stolicou a močom postihnutého. Navyše mnohí bacilonosiči sami príznaky nemajú.

Vstupnou bránou pre salmonelu sú ústa. Veľké množstvo baktérií je zničené v žalúdku kyselinou, preto je nutné požiť väčšiu dávku salmonely, aby došlo k rozvoju choroby. Salmonely sa dostávajú do čreva, kde sa množia. Z čreva putujú do lymfatického systému a do krvi. Takto môžu spôsobiť vážne komplikácie, čo závisí od stavu pacienta a jeho imunitného systému. Salmonelóza máva ťažší priebeh u malých detí starých ľudí a imunitne oslabených pacientov.

Príznaky salmonelózy

Prvé príznaky sa objavujú asi po 8 hodinách. Salmonelóza začína vysokou horúčkou, nevoľnosťou a bolesťou brucha. Pridáva sa zvracanie a potom tiež hnačky. Horúčka a vracanie často do druhého dňa odznie, zatiaľ čo hnačky pretrvávajú aj niekoľko dní. Pri nedostatočnej hydratácii môže dôjsť šokového stavu.

Komplikácie

Salmonelózy môžu sprevádzať komplikácie vo forme zápalu srdcových chlopní, zápalu mozgových blán, močových ciest, žlčníka a tiež vznik zápalových ložísk v mäkkých tkanivách, abscesov.

Diagnostika

Lekár sa riadi príznakmi, hľadá sa možný zdroj nákazy a vykonáva sa kultivácia zo stolice a krvi.

Liečba salmonelóz

Dôležité je pacienta dostatočne hydratovať, pretože stráca veľké množstvo tekutín. Podávajú sa lieky proti hnačke, ktoré dezinfikujú čreva, napr. Endiaron. Vhodné je tiež živočíšne uhlie. Antibiotiká nie sú nasadzovaná vždy.

Prevencia prenosu salmonely

Dodržiavanie hygieny, umývanie rúk i prijímanej potravy. Pri príprave pokrmov spracovávame jednotlivé potraviny osobitne, napr. Na zeleninu a mäso používame iný nôž. Dôležitá je tiež dostatočná tepelná úprava potravín. Mäso musí prejsť viac ako 80 ° C na niekoľko minút. U vajec nesmie zostať žiadna jeho časť surová, tekutá.

Autor: Drahomíra Holmannová

Mohlo by vás tiež zaujímať