Pečeň

Pečeň je najväčším ľudským orgánom, zaisťujú energetickú látkovú výmenu a metabolizmus v tele. Nachádza sa v pravej hornej časti dutiny brušnej a chráni ich rebrá. Odohráva sa c nich viac ako 500 rôznych procesov, pričom 22 z nich je pre život úplne nevyhnutných. Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom tela - neutralizujú jedy a iné škodlivé látky (nikotín, lieky, alkohol, drogy, ...), ktoré následne posielajú do obličiek na vylúčenie.

Jedným z ďalších dôležitých úloh je udržiavanie hladiny cukru v krvi, stavba niektorých bielkovín a premena niektorých prebytočným aminokyselín v moč. V pečeni sa tvorí aj žlč, ktorá potom prechodom do žlčníka a dvanástnika rozkladá ťažko stráviteľné tuky na jednoduchšie.

Tieto dôležité procesy môže spomaliť alebo zastaviť závažná pečeňová choroba, najčastejšie vírusového pôvodu - hepatitída. Nebezpečnú môže byť aj vysoka hladina omamných a psychotropných látok. Ochorenie zvané chronický zápal pečene vedie k zjazveniu tkaniva - cirhóze. Ďalším rizikom je strata schopnosti vylučovať žlč, čo môže mať za následok žlčníkové kamene v žlčníku.

Príznaky pečeňových ťažkostí sú často horúčka, žltačka, strata ochlpenia, nafúknutie brušnej dutiny a tvorba tukových vačkov žltkastej farby v oblasti horného očného viečka.

Dobrou prevenciou je zmena jedálnička a životosprávy. Servírujte jedlá s nízkym obsahom tukov. Vyhýbajte sa alkoholu, drogám, koreneným, slaným alebo príliž sladkým veciam. Nadmerná konzumácia kávy a čaju tiež nie je vhodná. Vyberajte potraviny bohaté na látky nazývané foláty a vitamín B12. Vhodným zdrojom týchto látok sú zvieracie pečeň (ak nie ste v tehotenstve), mliečne výrobky a ryby či čerstvé ovocie a zelenina.

Autor: Lenka Klabochová

Mohlo by vás tiež zaujímať