Pálenie záhy

Pálenie záhy (pyróza) je nepríjemný pocit v nadbrušku, rozlievajúcí sa hore, pod hrudnú kosť. Vyskytuje sa alebo zhoršuje hlavne po mastnom, korenenom, sladkom, kysnutom jedle, alebo po požití čokolády, cibule a cesnaku.

Niekedy sa však objavuje náhle, bez priamej súvislosti s jedlom alebo nápojmi. Ukáže sa aj pri spánku alebo v predklone. Ide o spätný návrat zo žalúdka do pažeráka, kedy sa natrávená potrava a žalúdočnej kyseliny vracajú späť. Je to vlastne "neúplné vracanie".

Príčina

Ak telo funguje správne, natrávená potrava putuje zo žalúdka do dvanástnika a ďalej v smere zemskej príťažlivosti. Pálenie záhy spôsobuje dyskinéza (porucha normálnych pohybov) a porucha uzatváracieho mechanizmu v spodnej časti pažeráka (spodný zvierač pažeráka). Pri jeho normálnom fungovaní sa, po prechode potravy do žalúdka, uzavrie a zabráni spätnému chodu prijatej potravy.

Príčinou nedostatočného uzáveru môže byť hiátová hernia (pruh v bránici, keď sa cez zväčšený otvor v bránici dostáva rôzne veľká časť žalúdka do hrudníka). Čiže žalúdok môže byť zdvihnutý až do úrovne pažeráka (hlavne pri nadváhe).

Keď sa žalúdočný obsah dostane do pažeráka - objavuje sa pálenie (pyróza). Odborne sa to nazýva reflux - vyskytuje sa aj u zdravých ľudí, ale len krátku dobu a nie často.

O patologickom refluxu (GER) a refluxnej chorobe pažeráka (GERD) hovoríme, ak je pažerák dlhodobejšie a častejšie vystavený pôsobeniu žalúdočného obsahu - agresívne pôsobí hlavne kyselina chlorovodíková a enzým pepsín.

Rizika ochorenia pálenie záhy sa týkajú sa hlavne zbůsobem životného štýlu. Veľký vplyv má nesprávne a nepravidelné stravovanie, nedostatok prirodzeného odpočinku po jedle, obezita, požívanie niektorých potravín a látok zvyšujúcich kyslosť žalúdka (mastné, sladké, kysnuté) a uvoľňujúcich zvierač pažeráka (alkohol, nikotín, kofeín) a stres.

Príznaky pálenie záhy

  • tlak a pálenie za hrudnou kosťou
  • bolesť vyžarujúca až do oblasti krku a čeľuste
  • pocit "bolestivého hladu"
  • pocit kyslosti alebo horkosti v ústach
  • pocit na vracanie

Pálenie záhy je hlavným príznakom prekyslenia žalúdka, ktoré sa prejavuje:

  • bolesťou v oblasti žalúdka
  • pocitom plnosti v nadbrušku
  • nadúvaním
  • plynatosti
  • pocitom na zvracanie
  • grganím
  • zápaly žalúdočnej sliznice
  • vredy žalúdka a dvanástnika

Diagnostika pálenie záhy

RTG vyšetrenie (pomocou prehltnutej kontrastnej látky skúma jednotlivé fázy prebiehajúceho refluxu a dostatočnosť dolného jícnového uzáveru)
Endoskopické - gastroskopia (nepríjemné, ale nevyhnutné vyšetrenie, pri ktorom sa prehltne tenký kábel s kamerou a svetelným zdrojom na konci - niekedy sa odoberá malá vzorka tkaniva pre ďalšie vyšetrenia)

Liečba pálenia záhy

  • úprava stravy a správanie (je vhodné sa postaviť - využitie zemskej príťažlivosti, nie je vhodné predkláňať sa a ležať
  • napiť sa vody
  • ak nič nepomáha je vhodné siahnuť po lieku, ktorý obsahuje antacidá alebo ktoré neutralizujú kyslosť (využitie chemické reakcie kyseliny a zásady)
  • Babský recept - požiť lyžičku horčice

Liečba opakovaného a častého pálenie záhy patrí do rúk lekára - vylúči inú chorobu, ktorú by pálenie záhy mohlo spôsobiť a má dostupné prostriedky na vyšetrenie a liečbu.

Pálenie záhy v tehotenstve

V priebehu tehotenstva prebieha v tele veľa zmien. Všetko sa postupne mení a prispôsobuje životu dvoch organizmov. Hormóny sa starajú o to, aby boli tkanivá a svaly uvoľnené a bábätko tak malo dostatok priestoru pre svoj rast a vývin. Pôsobením tehotenských hormónov stráca zvierač pri vyústení z pažeráka svoju elasticitu. Nepríjemným výsledkom je to, že kyslý obsah žalúdka sa vracia späť do pažeráka a spôsobuje pálenie záhy. Najmä v posledných týždňoch býva tento priechod veľmi úzky. Rastúce dieťa tlačí viac a viac na žalúdok a kyslý obsah žalúdka je preto nútený vracať sa späť hore.

Potraviny a nápoje, ktoré môžu podráždiť žalúdok by mali byť konzumované len v minimálnom množstve, vhodné je zriecť sa ich úplne. Medzi ne patrí kofeín, sladkosti, korenená a tučné jedlá. Pred spaním by ste nemali jesť minimálne 3-4 hodiny.

Počas tehotenstva je prospešné rozdeliť si jedla na päť až šesť menších porcií denne. Má to niekoľko výhod - hladina cukru v krvi tak klesá pomalšie, matka a dieťa sú počas celého dňa rovnomerne zásobované živinami a zabráni sa tým nadbytočnému prejedaniu. V neskoršej fáze tehotenstva, kedy dieťa potrebuje viac priestoru, sú lepšie stráviteľné menšie porcie jedál.

Pitný režim v tehotenstve je tiež veľmi dôležitý. Odporúča sa vypiť minimálne 2 litre denne - v horúcich letných dňoch i viac. Najlepšie možnosťou sú nízkokalorické nápoje ako bylinné a ovocné čaje, zriedené ovocné šťavy a minerálne vody.

Rady ako zmierniť pálenie záhy v tehotenstve

  • suchý chlieb, pričom najlepšie je tmavý chlieb
  • počas spánku alebo odpočinku je vhodná pre hornú časť tela mierne zvýšená poloha. Môže pomôcť aj vankúš vložený pod chrbát.
  • môžete sa tiež opýtať v lekárni na homeopatické lieky
  • lieky obsahujúce antacidá neutralizujú žalúdočné kyseliny v žalúdku a nevstrebávajú sa do krvi matky ani dieťatka
Autor: Lenka Klabochová

Mohlo by vás tiež zaujímať